FAIL (the browser should render some flash content, not this). Fontys Hogeschool voor de Journalistiek Klik hier voor de Hogeschool Journalistiek Klik hier voor www.fontys.nl     vrijdag 22 november 2024
 • Cursus nieuwe media
  © Eduard Bekker, 2004

 
Home
HTML
> Wat is tekst?
Wat is ASCII?
Wat is HTML?
Waarom ‘HTML-en’?
Waarom niet ‘HTML-en’
Waarom Frontpage?
Een compromis
Een gratis alternatief
Webtheorie
Sitestructuur
Navigatie en links
Klikken of Scrollen
Leesgedrag
Tekststructuur
Dieplinks
Webreportage
Leesvoer
Freeware
Nieuws
Poll
-nieuwsfeeds
Deze site Kobala NL



Valid HTML 4.01!
 

Wat is tekst?

Laten we eerst maar even kijken wat tekst eigenlijk is.

Dat lijkt een vreemde vraag, maar is het eigenlijk niet: de huidige generatie pc-gebruikers weten niet beter of dat tekst iets is, dat je schrijft met Word.

Niets is minder waar: de eerste teksten die met progamma’s werden geschreven bestonden vrijwel of helemaal uitsluitend uit tekst zonder franje, zonder opmaak. Platte tekst zullen we maar zeggen.

Labels

Naarmate printers meer mogelijkheden kregen bestond de behoefte om ook tekst te verfraaien of op zijn minst schuin (italic) of vet te kunnen zetten. In eerste instantie werd dat mogelijk door bepaalde labels aan de tekst toe te voegen. Vele kranten werkten zo jarenlang met o.m. het ATEX-systeem. Pas als de tekst werd ‘uitgedraaid’ (geprint door een speciale belichter), of geprint op een betere printer was pas het effect van die codes te zien.
Vooral de MacIntosh (Apple) deed die behoefte groeien aan ‘meer’, omdat die i.t.t. tot MsDos-kasten programmatuur hadden, die Wysiwig (WhatYouSeeIsWhatYouGet) werkte. Word werd dan ook in eerste instantie voor de Mac ontwikkeld.

Tekst was dus eigenlijk tekst zonder opmaak. Bij de huidige tekstverwerkers komt dan ook nog steeds de optie voor ‘bewaar als tekst’, gevolgd door de melding, dat de opmaak dan verloren gaat.

Het schrijven van HTML doet eigenlijk een stapje terug in deze ontwikkeling. Het gaat hier weer om tekstbestanden zonder opmaak, maar wel met labels (‘tags’) om het eindresultaat in de browser (Netscape, Internet Explorer, Mozilla, Safari etc.) te sturen.

volgende volgende volgende