Als u dit artikel leest is PvdA-fractievoorzitter Marieke Bolle zojuist door de gemeenteraad aangenomen als nieuwe wethouder Cultuur en Financiën en stadsdeelwethouder van Segbroek. Zij volgt Jetta Klijnsma op, die weer de lege stoel gaat bezetten van Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb. Die is tot burgemeester van Rotterdam uitverkoren, de stad waar Marieke Bolle oorspronkelijk vandaan komt. En zo weet deze stoelendans de cirkel toch weer een beetje rond te maken.
Haar voordracht voor wethouder was voor Bolle wel even wennen: “Ik heb er wel over moeten nadenken, want het werk als fractievoorzitter en daardoor ‘spin in het web’ van de raad bevalt me uitstekend. Als fractievoorzitter ben je vrijer dan als wethouder. Bovendien is de positie van de raad ten opzichte van die van de wethouders de afgelopen zes jaar versterkt, waardoor je in die functie al veel invloed op het gemeentebeleid hebt.”
Haar voorganger Jetta Klijnsma was een opmerkelijke verschijning als ze een bezoek bracht aan een van ‘haar’ wijken op de tandem. Ook Marieke Bolle zal haar missies zo veel mogelijk afleggen per tweewieler: “Een ideale manier van vervoer. We moeten er echt naar streven om van Den Haag dé fietsstad van Nederland te maken.” Dat zal niet meevallen. Dit jaar was dat Houten: een gemeente die helemaal is aangelegd om fietsers en overig verkeer te scheiden. Dat kun je van Den Haag met haar vele onoverzichtelijke kruisingen niet bepaald zeggen.
Marieke Bolle is opgetogen over haar portefeuille. Het stadsdeel Segbroek, dat onder haar hoede zal vallen, kent ze door en door. “Het is jammer dat het strand daar niet bij zit: dat had ik er ook graag bij gehad.” Maar ook andere stadsdelen, zoals het ‘prachtig opgezette’ Moerwijk kunnen haar bekoren. Ze woont al ruim 25 jaar in de residentie en ze voelt de stad inmiddels als ‘haar stad’. “Ik ben nu echt Hagenees.” Een opmerkelijke uitspraak. De nieuwe wethouder woont in hetzelfde statige kwartier als burgemeester Jozias Van Aartsen – in zijn verschijning een uitgesproken Hagenaar.
Over haar portefeuille cultuur kan Marieke Bolle helemaal lyrisch zijn: “Wij gaan de komende tijd inzetten op Den Haag als culturele hoofdstad van 2018, maar ik wil ook naar kleinschaliger dingen kijken. Het startersklimaat in deze sector zou beter kunnen, zodat het mogelijk moet zijn dat je met kunst echt je geld kunt verdienen. Dat is ook zorgen voor een goede opleiding.”
Financiën is voor Bolle echt de ‘superportefeuille’, een echte uitdaging. In 2009 moet de begroting voor 2010 worden voorbereid: dat is tevens het jaar dat er gemeenteraadsverkiezingen zijn. Bolle’s partij – de PvdA – vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Om dit beleid smoel te geven is geld nodig. En dat betekent dat er goed op de winkel moet worden gelet om dit geld vrij te houden of om zelf extra geld vrij te maken.
Marieke Bolle stamt uit een familie van onderwijzers en journalisten: beroepen waar vaak een sociaaldemocratische signatuur aanwezig was. “Iedereen verdient dezelfde kansen en sommige mensen hebben nu eenmaal een steuntje in de rug nodig. Ik ben van een stroming, die vindt dat een overheid de plicht heeft dat zij leren te voorzien in hun eigen levensonderhoud. Dat is een garantie om een gelukkig mens te worden.”
“Dat wil echter niet zeggen, dat we coulant zijn tegenover diegenen, die dan denken er met die steun een potje van te kunnen maken. Die mensen mogen ze van mij hard aanpakken. Dan zit ik toch echt op het spoor van het beleid in mijn geboortestad. Ik vind dat mensen die steun krijgen, daarvoor ook een bijdrage terug dienen te leveren.”
Het leek overigens even of de gemeente er zelf onlangs ook een potje van had gemaakt. Die heeft tien miljoen euro verloren door de val van de IJslandse bank Landsbanki, waar een deel van de gemeentelijke gelden was ondergebracht. “Echt zonde”, aldus Bolle, “het is maar een fractie van de gemeentelijke schatkist en de begroting zal er niet door in de problemen komen, maar als je bedenkt wat we daar allemaal van hadden kunnen doen...”
Toch heeft de gemeente volgens haar niet verkeerd gehandeld: “Dit had net zo goed kunnen gebeuren als het geld bij een Nederlandse bank was ondergebracht.”
Marieke Bolle zal zich ook tijdens de feestdagen moeten voorbereiden op haar nieuwe taak. Toch brengt zij die dagen door met haar gezin langs de Loire, want man en drie kinderen zijn minstens zo belangrijk. “Ik heb er helemaal geen problemen mee mijn werk op vakantie mee te nemen. Aan de ene kant het rustgevende Franse platteland, aan de andere kant heb ik alle klussen bij de hand die ik kan afhandelen. Dat geeft mij ook een ontspannen gevoel: dat je niet wordt bedolven onder al die zaken die zich hebben opgestapeld als je weer thuis komt.”
We onderhouden alweer drie jaar de website van de glossy ‘TegelTotaal’ over de tegelbranche, die we ook hebben ontworpen.https://t.co/bqqDjPYmnB pic.twitter.com/VqTJ7yRzrf
— De Multimediahoek (@Multimediahoek) January 6, 2021