Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Politierechter donderdagmiddag 6 maart

UTRECHT – “Er was beslist geen sprake van dat de radioontvangst gestoord zou zijn geweest, zoals in het proces-verbaal stond vermeld. De apparatuur van Radio Midstad was door de Belgische PTT goedgekeurd. Ook was er sprake van een gedoogbeleid. Men heeft de zender geruime tijd haar gang laten gaan, terwijl men wist van waaruit werd gezonden. Mede om die redenen pleit ik voor ontslag van rechtsvervolging.”
Dat zei Mr. L. Agterberg donderdag tegen politierechter Mr. H. Schepen. Hij verdedigde drie verdachten die in verband met de vroegere activiteiten van de FM-zender moesten voorkomen.

donderdag 6 maart 1986

Radio Midstad was een illegale lokale jongerenzender. Tot de inval van 13 februari vorig jaar werden de uitzendingen verzorgd vanuit een gehuurde ruimte boven een bedrijfspand aan de Mariaplaats. Van hieruit werd gestraald naar de hoofdzender die verborgen was in een dakkoepel aan de Wittevrouwenstraat. De 37-jarige R.W. en de 41-jarige F.H. die deze panden verhuurden zeiden van niets te hebben geweten.
Bij de inval aan de Mariaplaats was de 21-jarige A. Le B. als discjockey aanwezig. Zij kreeg een boete van 350 gulden, waarvan 150 gulden voorwaardelijk.

Er was 400 gulden en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Mr. Agterberg had voor een lagere straf gepleit, omdat zij uit idealistische motieven zou hebben meegewerkt. Zo zou bij de uitzendingen bijvoorbeeld ook het Gewestelijk Arbeidsbureau betrokken zijn geweest.
De in totaal 478 LP’s die in beslag werden genomen, mochten wat betreft de politierechter terug worden gegeven. Hiervoor had Mr. Agterberg ook gepleit; “Er zitten veel historische exemplaren onder. Het heeft weinig zin om ze allemaal onder de stoomwals te leggen. Als ze legaal gaan zenden zijn die platen hard nodig”, aldus de raadsman. Hierbij doelde hij op de toestemming die de zender binnenkort zou krijgen om via de kabel programma’s te gaan verzorgen.

R.W., de verhuurder van de ruimte aan de Mariaplaats kreeg een boete van 750 gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. “U heeft een sterk verhaal verteld dat u niet wist dat uw huurders uitzendingen verzorgden, maar u wilde de namen van de desbetreffende mensen niet noemen. Daardoor valt uw geloofwaardigheid ineen, want die mensen hadden hier anders mogelijk in uw voordeel kunnen getuigen.” Zo motiveerde de politierechter het vonnis. Officier van justitie Mr. P. van der Molen had een hogere straf voorgesteld. Evenals tegen F.H. had ze duizend gulden boete en acht weken cel voorwaardelijk geëist. Tegen laatstgenoemde is de zaak aangehouden tot 21 juni. Mr. Schepen wilde de politie nog een keer horen over de wijze waarop de zender zou zijn verborgen.

UTRECHT – “De eis is buiten proporties voor een ordinaire familieruzie. De zuster van de verdachte kon tegenover de kinderen haar mond niet houden over het verleden van haar broer. Het past niet om de schade op deze manier via een voorwaardelijke gevangenisstraf te verhalen.”
Zo sprak Mr. A. van Ravenhorst-Boulogne op de politierechterzitting van donderdag, waar de 35-jarige utrechter N.D. terecht stond. De man had op 30 maart vorig jaar zijn zuster geslagen en bij haar een tafel vernield.

Hij was boos omdat hij had gehoord dat zijn verleden op een feestje over de tong was gegaan. Zijn zuster hield hij daarvoor verantwoordelijk. De vrouw claimde 600 gulden schade.
Officier van justitie Mr. P. van der Molen eiste 400 gulden boete en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit laatste omdat de man al eens eerder wegens geweld was veroordeeld. Als speciale voorwaarde legde ze op dat D. binnen een half jaar de schade moet hebben vergoed. Zo niet, dan zou hij de twee weken cel alsnog moeten uitzitten.
D.’s advocate vond die schadevergoeding veel te hoog. “Die tafel was tweedehands en hoeft nu zeker niet nieuw te worden gekocht. De zuster van mijn cliënt kan net zo goed op een van de vele snuffelmarkten terecht. Die opmerking ging de officier te ver. “Dat kunt u niet van haar verlangen”, reageerde ze fel.
Politierechter legde een iets lagere schadevergoeding op van 400 gulden.
Weliswaar kreeg de utrechter ook een week voorwaardelijke gevangenisstraf, maar niet als stok achter de deur voor het betalen van de schade. De boete werd bepaald op 400 gulden.

UTRECHT – De 34-jarige utrechter R. van L. is door de politierechter wegens vernieling tot een boete van 250 gulden veroordeeld. Hij had op 21 juni vorig jaar in een aangeschoten bui op de Tolsteegsingel een tien meter hoge steiger omgegooid.
“Dat worden dure biertjes”, merkte officier van justitie Mr. P. van der Molen op. Zij eiste 400 gulden boete.

UTRECHT – “Ik maak jullie koud. Ik steek jullie zaak in brand.” Dat kreeg een winkeliersechtpaar per telefoon te horen van de 27-jarige J.T. uit Utrecht, omdat zij dacht dat het echtpaar achter de aanhouding van haar man zou zitten.
De slachtoffers waren zo geschrokken dat zij ijlings rolluiken hadden laten aanbrengen. De vrouw kreeg donderdag van politierechter Mr. H. Schepen een dienstverlening opgelegd van 50 uur. Dat was tevens voor de diefstal van een bromfiets op 26 juli. “De mijne was gestolen toen ik hem net had. Ik ben hem nog aan het afbetalen”, was het commentaar van de vrouw.

“Dat echtpaar had helemaal niets mee met de aanhouding van uw man uit te staan. Ik denk dat je na zo”n twintig van die telefoontjes helemaal gek wordt”, hield officier van justitie Mr. P. van der Molen de Utrechtse voor. “Dit heeft mogelijk blijvende gevolgen voor de mensen die dit overkomt. De politie heeft u tussentijds nog gezegd dat die mensen erbuiten stonden, maar dat heeft niet geholpen. Wie niet horen wil moet maar voelen.” Mr. van der Molen eiste acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk.
De raadsman van de vrouw Mr. G. Bots pleitte voor een verminderde toerekingsvatbaarheid van de vrouw. “De man van mijn cliënte zit nu in Breda zijn straf uit. Zij miste zijn steun heel erg toen hij werd opgepakt en is in haar uitingen erg primitief en direct. Verder is zij goudeerlijk. Een gevangenisstraf vind ik zinloos”, aldus Mr. Bots. Wel kon hij zich verenigen met een dienstverlening.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / De politierechter: vonnissen een jaar na dato / Politierechters 1986 / Politierechter donderdagmiddag 6 maart


> Schrijf een beoordeling