Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Start Segbroek Theaterplan met bekende gezichten

‘Theater is leven’

Wieteke van Dort als Tante Lien, GTST-acteur Bas Muys en rector Henk Koppert aan het slot van de presentatie in de Aula van het Segbroekcollege. Zij konden op een geslaagde presentatie terugkijken.
  • Wieteke van Dort als Tante Lien, GTST-acteur Bas Muys en rector Henk Koppert aan het slot van de presentatie in de Aula van het Segbroekcollege. Zij konden op een geslaagde presentatie terugkijken.

Foto: Eduard Bekker

BLOEMENBUURT – “In onze herinnering lag het echte leven pas buiten de school en moest je binnen slechts luisteren en opletten. Nu begint het echte leven ook hier binnen.” Aldus een enthousiaste Staatsecretaris van Onderwijs Karin Adelmund, die even later het Segbroek Theaterplan opende door het inslaan van een brandknop.

Eduard Bekker • HaagWestNieuws - maandag 4 maart 2002

Leerlingen, die zich inschrijven bij het Segbroekcollege, wordt ook gevraagd naar hun interesse in toneel en theater. Als ze daar in een gesprek duidelijk voor gemotiveerd blijken te zijn, krijgen ze vier uur per week op het Koorenhuis les in de ‘Theaterklas’. Hier leren zij alles wat nodig is voor goed theater: van stemgebruik en mimiek tot techniek en belichting. Ook leren ze er kritisch naar te kijken en het te beoordelen.
Deze nevenopleiding is dan ook een serieuze zaak: om ‘over te gaan’ van het eerste naar het tweede jaar moeten de theaterleerlingen auditie doen, om te laten zien wat ze kunnen. Ook instromers van ander scholen kunnen voor de 2e en 3e klas van het TheaterPlan auditie doen, zodat ook die de boot niet hoeven te missen.

Kapster

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het Koorenhuis, Theater Diligentia en het Nationaal Toneel. Het kan een opstapje zijn naar het professionele theater, maar ook zonder dat kan de opleiding heel nuttig zijn. Zo zei een meisje dat de opleiding gaat volgen op, dat ze graag kapster wil worden. Karin Adelmund week hierop direct van haar speech af en merkte op, dat een goede kapper veel kan hebben aan een goede toneelopleiding: “Je blijft vriendelijk, ook al vind je een klant niet aardig. Ook in zijn vaak grote ruimte tegenover een spiegel is je presentatie een spel, waarmee je je groot of klein kunt maken.”

Het was niet alleen Karin Adelmund die als bekende Nederlander het woord voerde. Het was vooral Wieteke van Dort die de show stal. In haar bekendste verschijning ‘Tante Lien’ zong ze natuurlijk het bekende ‘Den Haag, Den Haag, de weduwe van Indië’. Maar het publiek kreeg ze vooral op haar hand met een paar fraaie Maleise meedeiners, zoals een Sumatraans drinklied, waarmee ze de genodigden tot de wave wist over te halen.

Te dom

Ook de verdere presentatie van de ochtend was bij haar in goede handen. Zo praatte zij – al dan niet samen met Bas Muys, die als acteur bij de RTL4-soap Goede Tijden, Slechte Tijden vooral bij de meisjes van de school een idool bleek te zijn - de diverse onderdelen van die ochtend bij elkaar. Vele tips voor de theater aspiranten passeerden de revue: Wieteke van Dort:“Als je voor de camera zit, moet je nooit snel opstaan, want dan schiet je uit beeld.” Bas Muys: “Bij het instuderen van een tekst helpt het als je veel heen en weer loopt.”

Bas Muys, die de rol van Stefano vertolkt in‘ Goede Tijden, Slechte Tijde’n, had niet te klagen over aandacht van jonge leerlinges. Hij heeft dan ook nog tot lang na de presentatie handtekeningen uitgedeeld.
  • Bas Muys, die de rol van Stefano vertolkt in‘ Goede Tijden, Slechte Tijde’n, had niet te klagen over aandacht van jonge leerlinges. Hij heeft dan ook nog tot lang na de presentatie handtekeningen uitgedeeld.

Foto: Eduard Bekker

Ook de persoonlijke anecdotes bleven niet achterwege. Zo was Wieteke van Dort vele malen blijven zitten. Op de theaterschool geloofde men niet in een vruchtbare toekomst op het toneel. Bas Muys, een oudgediende van de Dalton aan de Aronskelkweg, was vier keer naar huis gestuurd door zijn gedrag en moest de vijfde keer naar een andere school uitkijken. Hopelijk zullen leerlingen hier niet de conclusie uit hebben getrokken, dat slechte leerlingen de beste garantie hebben op een goede toneelcarriere.

Sportplan

Dat was zeker niet de intentie waar conrector Jaap Visscher vele jaren geleden aan deze vorm van extra onderwijs begon. Als handballer had hij op de middelbare school zelf problemen ondervonden om sport en onderwijs te combineren. En zodoende bedacht hij tien jaar geleden het Sportplan, waarbij sport en sporttraining beter in het onderwijs zijn in te passen. De ruimte hiertoe wordt geschapen door leerlingen vrij te stellen van gymnastiek en enkele niet-verplichte vakken. Inmiddels zijn er in Nederland 15 scholen, waar jonge sporters deze kansen krijgen.
Een jeugdig koppel vertoonden bij de presentatie hun kunsten op judo gebied met veeel flair. “Zo’n worp zou ik ook wel eens willen toepassen bij een van de 150 kamerleden”, merkte Karin Adelmund op.
Ook leerlingen, die deelnamen aan het Dansplan en het Muziekplan presenteerden zich, want het is niet bij het sportplan gebleven.Het aandeel van de meisjes in deze groepen is overigens opmerkelijk.

Te laat

De Plannen oogsten veel enthousiasme van de leerlingen. “Eigenlijk komt het Theaterplan tien jaar te laat,” verzucht Ramses Kraak, die vermoedt dat veel leerlingen ook vroeger al aan meer theater behoefte zullen hebben gehad. Hij zelf heeft het gelukkig beter getroffen en doet al vier jaar aan schooltoneel.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Huis aan huis in Den Haag West / ‘Theater is leven’


> Schrijf een beoordeling