“Doordat studenten nu voorlichting geven tegen fietsendiefstal zijn ze zelf ook minder geneigd de fiets naast hun fiets in de stalling even te ‘lenen’, als ze zelf een lekke band hebben.” Zo verklaarde Guus Schouten, projectleider van het gemeentelijke fietsendiefstalproject, een deel van de daling van fietsendiefstallen in de residentie tijdens een presentatie aan Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, die afgelopen dinsdag op bezoek was.
Studenten van Mon3iaan en Westhage zijn namelijk actief betrokken bij de voorlichting tegen fietsendiefstal en geven bijvoorbeeld tips over goede fietssloten en het graveren en vastzetten van de vehikels. De resultaten zijn goed te zien na een project in het Bezuidenhout: in de schoolperiode van 2005 en 2006 zorgde samenwerking tussen politie en studenten van het Mon3aan college daar voor een daling van fietsendiefstal van 57 procent en werden er ruim 100 nieuwe fietsbeugels aangevraagd en geplaatst. Deze aanpak, waarbij ook ondermeer scholen en fietsenmakers worden benaderd, heeft uiteindelijk in de hele stad haar vruchten afgeworpen: de fietsendiefstal daalde tussen 2002 en 2006 met 55 procent, in 2006 met 27 procent en er werden 11 procent meer fietsendiefstallen opgehelderd.
Overigens is het wel jammer dat er een website over deze projecten ontbreekt, want dan zou het resultaat mogelijk nog hoger zijn geweest.
Ook het collectief winkelverbod in het centrum van Den Haag is een succes.
Een winkeldief, die in één winkel wordt betrapt, kan in alle overige winkels die meedoen aan het project worden geweigerd, op straffe van vervolging wegens huisvredebreuk. Er zijn nu 450 mensen om deze reden niet meer welkom in hun zaken.
Kinderen krijgen eerst een waarschuwing, inclusief een brief aan de ouders over het gedrag van hun kind.
José Mendels van de Binnenstads Ondernemers Federatie, die voor dit project een eigen internet-registratiesysteem heeft opgezet, was dan ook zeer tevreden over het project: mogelijke winkeldieven weten nu dat er voortdurend op hen wordt gelet. Mede dankzij dit project heeft de Haagse binnenstad het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen in de wacht gesleept.
Met al dit goede nieuws heeft de gemeente zich van haar goede kant getoond tijdens het werkbezoek van de minister. Burgemeester Wim Deetman, ook aanwezig tijdens de presentatie, keek dan ook glunderend toe. Te hopen is dat de burgers deze tendensen ook merken.
Eén ding is echter wel duidelijk: stelen wordt weer echt als een ernstig misdrijf beschouwd. Niet in de laatste plaats door de overheid. De tijd dat die de andere kant opkeek en sprak van ‘reactionaire sensatieverhalen uit de pers’ is wel voorbij.
We onderhouden alweer drie jaar de website van de glossy ‘TegelTotaal’ over de tegelbranche, die we ook hebben ontworpen.https://t.co/bqqDjPYmnB pic.twitter.com/VqTJ7yRzrf
— De Multimediahoek (@Multimediahoek) January 6, 2021