Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Gemengde gevoelens winkelstraten bij oordeel gemeente

Het ‘bedreigde’ winkelgebied Fahrenheitsraat-Thomsonlaan is een bron van activiteiten. Hier de prijsuitreiking van de Segbroek Art Award voor het mooiste schilderij van de jaarlijkse etalage-expositie in de Fahrenheitstraat en Thomsonlaan op 18 november. Evert de Vreugd (links) krijgt deze prijs uitgereikt door actrice Wil van Kralingen (midden) en Rob Krahmer, voorzitter van de winkeliersvereniging Segbroek (rechts).
  • Het ‘bedreigde’ winkelgebied Fahrenheitsraat-Thomsonlaan is een bron van activiteiten. Hier de prijsuitreiking van de Segbroek Art Award voor het mooiste schilderij van de jaarlijkse etalage-expositie in de Fahrenheitstraat en Thomsonlaan op 18 november. Evert de Vreugd (links) krijgt deze prijs uitgereikt door actrice Wil van Kralingen (midden) en Rob Krahmer, voorzitter van de winkeliersvereniging Segbroek (rechts).

Foto: Eduard Bekker

Wethouder Henk Kool trekt 625.000 euro uit om Haagse winkelgebieden die kampen met problemen als terugloop van het bezoek en leegstand een impuls te geven. De betreffende vertegenwoordigers van de gebieden reageren er met gemengde gevoelens op, met name door de berichtgeving in de media, die het persbericht heeft veroorzaakt.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 8 december 2006

‘Zorgenkindje van de gemeente zijn ook de Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan [..] veel winkeliers hebben er moeite het hoofd boven water te houden’ schreef de Telegraaf op 30 november onder de kop ‘Zes ton voor verpauperde winkelstraten’.
Niet de leukste manier om in de belangstelling te komen als je vindt dat je winkelstraat behoorlijk draait.

Schadelijk

“Een schadelijk verhaal”, betoogt opticien Rob Krahmer, voorzitter van de winkeliersvereniging van de Fahrenheitstraat en Thomsonlaan. “De gemeente heeft inmiddels onderkend, dat hier van een fout in de communicatie sprake is. De gemeente bedoelt dat ze geld wil besteden om te voorkomen dat ons gebied in de problemen komt.”

Een blik in de straat duidt inderdaad niet direct op een zorgelijke situatie. De leegstand waarvan sprake was, is vrijwel verdwenen sinds de HEMA zich er dit jaar vestigde en daarbij via een schuifpuzzelconstructie een viertal leeggekomen panden kon betrekken. Verder kent de straat een actieve winkeliersvereniging en twee winkels die prijzen kregen waarmee ze werden gekwalificeerd als beste bedrijf in hun branche.
Ook de jaarlijks te houden Segbroek Art Award, de schilderijenexpo in de winkeletalages is een jaarlijks succesnummer. “En dan krijgen we zo’n negatief bericht over ons heen, zonder dat we daarin worden gekend. Het klopt van geen kanten en kan nieuwe winkels weerhouden zich hier te vestigen”, aldus Rob Krahmer.

Krahmer ontkent niet dat steun van de gemeente welkom is: de verkeessituatie in de Fahrenheitstraat is onoverzichtelijk: wild geparkeerde vrachtwagens van toeleveranciers versperren elk uitzicht op de weg, juist op het moment dat kinderen van of naar school fietsen. Het provisorisch parkeren op vluchtheuvels van de Thomsonlaan doet ook niet verzorgd aan. “Maar van het toegezegde bedrag kunnen hooguit enkele paaltjes in de Fahrenheitstraat en verzakte stoepen worden rechtgezet, terwijl ook de waterafvoer regelmatig stokt.”

VCP

Een ander winkelgebied dat volgens de gemeente aandacht nodig heeft is de Piet Heinstraat/Zoutmanstraat/Prins Hendrikstraat. Dat mag opmerkelijk worden genoemd, want deze wijk zal door het geplande Verkeers Circulatie Plan in 2009 geheel afsloten worden voor doorgaand autoverkeer en veel moeilijker bereikbaar worden voor bestemmingsverkeer. Ben van der Sman, eigenaar van gitaarwinkel ‘Casa Benelli’ aan het Piet Heinplein: “Het Verkeers Circulatie Plan is de doodsteek voor deze straat, “Zonde van deze buurt, die nu net een beetje opkrabbelt. Het afsluiten van de Piet Heinstraat vanaf de Mauritskade zal veel winkels waarvan sommigen al tientallen jaren stand hebben weten te houden, alsnog de das omdoen. Vanuit het Benoordenhout komen veel mensen naar deze straat en dat kan eigenlijk alleen maar goed met de auto. Die kunnen straks deze straat niet meer bereiken.”
De economische effectrapportage over het VCP rept dan ook van een teruggang van 5-13%. Het is niet duidelijk wat de gemeente dan zou kunnen doe om dit tegen te gaan, laat staat dat zij verbetering in de huidige situatie zou kunnen brengen.

Weimarstraat

Een punt dat al eerder is aangepakt, maar aandacht nodig blijft hebben is de Weimarstraat in het Regentessekwartier. De gemeente wil hier een de clustering voortzetten, die hier al spontaan in gang is gezet: het noordelijk deel (waar ook Theater De Regentes staat) voor de creatief/artistieke sector, het middenstuk tussen Regentesseplein en Beeklaan voor de dagelijkse boodschappen en de ‘staart’ tussen Beeklaan en Valkenboslaan daar moet woninginrichting en witgoed zich gaan concentreren. De gemeente wil hier promotie en evenementen steunen, de veiligheid vergroten en de sfeer verbeteren door graffiti te bestrijden en bloembakken te plaatsen. Dit gebied zal daarvoor haar deel krijgen van de 500.000 euro, die zij moet delen met de winkelcentra Dierense-/Apeldoornselaan, de Paul Krugerlaan in Transvaal en Goerverneurlaan/Lorentzplein.
Het verbeteren van de uitstraling is daar nog steeds een harde noodzaak, gezien de grote leegstand en verpaupering aan de uiteinden en de zaken van twijfelachtig allooi, die de sfeer bepalen en het voor gerenommeerde winkels onaantrekkelijk maken om zich daar te vestigen. Het gemeentebeleid heeft daar nog geen uitwerking gehad.
“Van de steun van 1.2 miljoen euro, die de gemeente heeft toegezegd, hebben we nog niets terug kunnen zien”, verzucht een direct betrokkene, die niet met naam genoemd wil worden.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2006 / Gemengde gevoelens winkelstraten bij oordeel gemeente


> Schrijf een beoordeling