Door de vaak tegenstrijdige regelgeving gaat de lol er bij een eigen bedrijf gauw van af. De regelzucht is voor de ondernemer een bron van tijdsverspilling en vormt zelfs meer grond tot klagen dan de bekende litanie over de belastingdruk.
Dat voerde Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) aan als reden dat kleinere ondernemers steeds meer problemen ondervinden bij de opvolging en hun bedrijf daardoor moeten opdoeken. Sterker nog: ze raden het hun eigen kinderen zelfs af, hoeveel ze ook van hun onderneming houden. Want de regelgeving bederft bijna elk plezier in het ondernemen. Het blijkt uit de gesprekken tussen Haagse horeca ondernemers die het kamerlid had uitgenodigd om op vrijdag 20 oktober hun grieven de vrije loop te laten.
Aptroot, die het bestrijden van deze regelgeving tot zijn paradepaardje heeft gemaakt op zijn website, kan de voorbeelden die hem ter ore komen, zo uit zijn mouw schudden. Maar ook Joep Logjes kan er smeuïg over vertellen vanuit zijn ervaring als kastelein van Café Momfer de Mol in de Oude Molstraat, waar het gesprek plaatsvond. Ook Peter Bik, die ‘Zebedeus’ runt in de Grote Kerk heeft keus genoeg aan zijn ervaringen met de volgens hem té ver doorgevoerde en vaak ook tegenstrijdige regelgeving.
Logjes: “Ik maak het mee, dat er jaarlijks een mannetje met zijn nagels langs het raam krabt, om te kijken of de belettering van mijn zaak zich aan de binnen- of aan de buitenkant bevindt. Aan de binnenkant, gelukkig, anders zou ik er precario over moeten betalen. Volgens mij is die hele precario alleen maar werkverschaffing voor ambtenaren. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente er nog geld aan overhoudt voor nuttiger zaken. Ook mag ik maar een aantal keren per jaar na sluitingstijd een besloten feest houden. Maar de ontheffing moet ik officieel een half jaar van te voren aanvragen.”
Bik: “Van de Voedsel en Warenautoriteit mogen we geen vuilnis binnen opslaan. Van de gemeente moet het juist: je mag een container alleen buiten zetten als het afval wordt opgehaald. We plaatsen de container nu in een betonnen behuizing, maar eigenlijk mag het niet. En weet je dat ik mijn terrasvergunning van dit jaar nog niet eens binnen heb?”
Het lijkt het gezelschap een goed idee als dit vergunningen voor minstens vijf jaar geldig zouden zijn. De horecabazen hopen dat de onlangs aangestelde Haagse horeca-coördinator voor hen verlichting kan brengen.
We onderhouden alweer drie jaar de website van de glossy ‘TegelTotaal’ over de tegelbranche, die we ook hebben ontworpen.https://t.co/bqqDjPYmnB pic.twitter.com/VqTJ7yRzrf
— De Multimediahoek (@Multimediahoek) January 6, 2021