Onlangs voegde Eduard Bekker weer een hoofdstuk toe aan zijn journalistieke loopbaan. Als gastdocent Nieuwe Media probeerde hij derdejaars deeltijdstudenten wat bij te brengen over HTML en webdesign. Nu de module achter de rug is, blikt hij terug op deze periode en vertelt hij over zijn fascinatie: Internet.
Eduard heeft een achtergrond als opmaakredacteur en was onder meer werkzaam bij de NRC, Haagse West nieuws en de Haagse Courant. Vooral de tijd bij de NRC is van groot belang geweest voor zijn carrière.
”Kort voor ik bij de NRC kwam, had ik me enigszins bekwaamd in webpagina’s maken met Netscape Composer, maar bij de NRC heb ik echt de klappen van de zweep gekregen, met het gunstige gevolg dat ik daar heb geleerd om HTML te bewerken”.
Na ook nog een tijdje bij Cobouw, een dagblad voor de bouw, gewerkt te hebben besloot Eduard in 1999 om als zelfstandige aan de slag te gaan. Hij ontwerpt en onderhoudt websites voor wat hij noemt “kleine klanten”. “Je moet hierbij denken aan winkeliers, musici, en basisscholen die het heel prettig vinden om via een korte lijn contact met hun webmaster te hebben”.
Al surfend over het net zul je zijn naam geregeld tegenkomen. In diverse nieuwsgroepen over webdesign staat hij velen met raad en daad ter zijde en biedt hij vaak praktische oplossingen. Een Internetgoeroe vindt Eduard zichzelf niet, “Ik werk er veel mee, maar ik graas het niet af, zoals ‘n Francisco van Jole of Marie José Klaver dat doen”.
Toch brengt hij heel wat uurtjes door op het net. “Misschien wel teveel voor wat het me oplevert”. Als ik hem internetverslaafd noem, kan hij dit alleen maar bevestigen.”Ik vind computers eigenlijk een soort tovenarij. Internet helemaal: dat je iets doet dat de hele wereld kan zien is je reinste magie. Probeer dat maar eens los te laten”.
Vroeger kostte het hem dan ook moeite om de computer voor middernacht uit te zetten maar tegenwoordig gaat om 10 uur de stekker er toch echt uit.
De tijd die hij op onze school heeft doorgebracht heeft hij als zeer prettig ervaren. “Het is allemaal erg snel gegaan en het was af en toe misschien wat chaotisch, maar ik hoop dat jullie er veel aan gehad hebben. Maar het voordeel van Internet is, dat je jezelf ook veel kunt aanleren. Daarom heb ik jullie via de CD’s met freeware zoveel mogelijk gereedschap aangereikt. Ondanks het tekort aan tijd ben ik verbaasd over wat er toch nog is gepresteerd”.
Een goede site moet volgens Eduard aan een aantal voorwaarden voldoen: “Leesbaarheid, snelheid, ontbreken van franje die het doel van de site in de weg zit, een kleurenstelling waarin de letters niet wegzinken en een overzichtelijke layout. Hij moet platformonafhankelijk zijn: dus op de Mac als in Windows goed werken, of je het nou via Mozilla of Internet Explorer bekijkt. Daar mankeert het nogal eens aan.”
“De navigatie moet helder zijn en je moet er op kunnen vinden wat je zoekt. Soms lukt dat niet, terwijl je weet dat het ergens moet staan. Zo kom ik via de Fontys site niet achter wat het telefoonnummer van de kantinedame nou precies is.” Goede pagina’s vindt hij de reisplanner op de openbaar vervoersite en ook de site van de belastingdienst.
Internet is een open medium en dat er veel is toegestaan heeft Eduard geen problemen mee. Verscherping van de internetwetgeving is volgens hem dan ook niet nodig.”
Maar zodra er wordt opgeroepen tot geweld is de grens bereikt.” Dat sommige sites aanzetten tot haat is hij niet helemaal met me eens.” Aanzetten tot haat. Wat is dat? In de ogen van sommigen is voorzichtige kritiek op de Islam dat zelfs al. Zware gereformeerden en katholieken zijn decennia lang op de hak genomen. Is er ooit een katholiek om die reden gelyncht of vermoord? Heeft ooit een katholiek een cabaretier of filmer daarom naar het leven gestaan? Nederland kon heel veel hebben. Iets waar we trots op konden zijn.”
“Maar haatdragendheid is natuurlijk nooit ok. Maar dat wil niet zeggen, dat het dus maar meteen verboden moet worden”. Het sluiten van extremistische sites is voor hem dus geen optie.” Nee, want het is juist een prima manier om het gedachtegoed van deze extremisten te kunnen volgen en voor de AIVD lijkt het me ook wel handig.”
Omdat Internet grensoverschrijdend is, is het ook moeilijk voor de Nederlandse regering om dat soort zaken aan te pakken. Misschien dat er binnen VN verband iets gedaan kan worden.
Wel zijn er sites die Eduard redelijk ver vindt gaan. Een site als rotten.com vindt hij niets. “Ik heb er wel eens gekeken, maar snel weggeklikt, toen ik zag wat voor gruwelijke foto’s van ongelukken e. d. er stonden. Ik begrijp niet dat iemand daar naar kijkt. Je kunt alleen maar hopen dat de mensheid ooit zo beschaafd wordt, dat niemand er nog gaat kijken. Neem dan een site van een vroege studievriend van me met video’s en films van vrouwen in natte kleren, in de blubber en in de custardvla. Fatsoenlijke kleren, maar wel kleddernat. Dat vind ik ook extreem, maar wel onschuldig. De jongen doet geen vlieg kwaad en die meiden schijnen en er wel lol in te hebben.”
Steeds meer mensen vragen zich af hoe het Internet zich zal gaan ontwikkelen zeker nu het aantal virussen steeds meer toeneemt.” De ontwikkelingen volgen zich snel op. Het is niet goed te voorspellen maar aannemelijk dat Internet straks net zo makkelijk zal werken als de radio en de telefoon. Nu gaat het nog zo snel, dat er geen standaard mogelijk is, maar dat zal waarschijnlijk toch wel ‘moeten’ gebeuren. Als iets op de markt verschijnt, is het bijna al verouderd. Wat virussen betreft vermoed ik dat er wel een pc gaat komen met een systeem, dat virussen wat beter buiten de deur houdt. Met de Mac heb ik er tot dusver zelfs helemaal geen last van. Het ongewild installeren van verborgen software is daar veel moeilijker.”
Over de toekomst van studenten die voor Nieuwe Media gekozen hebben en later b. v. als internetjournalist willen gaan werken, is zijn mening verdeeld.” Die toekomst die is er wel, maar niet voor jullie allemaal: er zijn tegenwoordig veel te veel journalistieke opleidingen en in de nieuwssector wordt veel bezuinigd, wat een slechte zaak is, als het om de nieuwsvoorziening gaat. Maar als je je specialiseert, kun je altijd nog heel wat initiatief ontplooien. Er komen steeds meer vakbladen op allerlei gebieden. Die worden nogal eens onderschat als het om nieuws gaat. Met alles kun je op een journalistieke manier omgaan. Ook, of juist vooral, met en op websites. Zelf mijn harmonicasite brengt nog wat in”.
Eduard combineert zijn interesse voor Internet met zijn andere hobby, harmonica spelen. Zo maakte hij de website Harmonicahoek.nl en gaf hij les in dit instrument. Als straatmuzikant speelt hij nog maar heel weinig.” Ik speel voornamelijk op verzoek bij de Haagse rondvaart (Ooievaart), bij vernissages, op feesten en in een stijlvol Haags restaurant.”
Wat het volgende hoofdstuk in zijn journalistieke loopbaan zal zijn weet hij nog niet, voorlopig lijkt hij genoeg te hebben aan zijn layout service.” Wel zou ik graag nog eens terugkomen hier op de FHJ, welicht volgend jaar.”
We onderhouden alweer drie jaar de website van de glossy ‘TegelTotaal’ over de tegelbranche, die we ook hebben ontworpen.https://t.co/bqqDjPYmnB pic.twitter.com/VqTJ7yRzrf
— De Multimediahoek (@Multimediahoek) January 6, 2021