De huidige (gedrukte) alternatieven
Wat resteert er voor de Haagse lezer, als het AD-katern ‘Den Haag Dichtbij’ gaat stoppen?
- De Posthoorn
Dit huis-aan-huisblad leek een jaar geleden de goede weg op te zijn geslagen met zelfs heuse primeurs. Maar na de rationalisatie tot A3-formaat lijkt die weg verlaten. Een teken aan de wand is het verdwijnen van de column van Julius Pasgeld: de enige columnist, die sinds jaar en dag de gemeente Den Haag van repliek dient. En dat zeer serieus, maar toch leesbaar en lichtvoetig en beeldend. Hem werd na het het verkleinen van het formaat tot de helft ook nog maar een halve vergoeding geboden, en terecht gaf hij er de brui aan. Dit kan wel als tekenend worden beschouwd voor de nieuwe journalistieke attitude voor dit huis-aan-huisblad.
Dat De Posthoorn verder geen website heeft in deze tijd is ook niet bepaald een pluspunt.
- De huis-aan-huisbladen van de Haaglanden Media Combinatie
Dit zou een krachtig produkt kunnen zijn. De redacteuren zitten uiteindelijk dicht op hun doelgroep in de wijken. Regelmatig krijgen wij HaagWestNieuws onder ogen. Helaas lijkt de wijkgerichte aanpak te zijn geweken voor de stadsgerichte berichtgeving, die geen echt nieuws bevat. Af ten toe zijn er uitzonderingen, zoals de berichtgeving over het splinternieuwe Julianakinderziekenhuis, dat ‘vanwege een brandbrief van de zorgverzekeraars’ moet sluiten, ‘omdat er in Den Haag teveel bedden zouden zijn’. Van zulke zorgverzekeraars moeten we het dus hebben...
- Het Haags Nieuwsblad, dat elke week op vrijdag verschijnt in de wijken Haagse Hout, Leidschenveen-Ypenburg, Rijswijk en Wateringse Veld.
Wij kennen het blad verder niet, omdat het alleen in de randen van de stad in de bus valt. Wat voor de uitgave pleit, is dat het de column van Julius Pasgeld - die wegens bezuinigingen moest vertrekken bij De Posthoorn - onderdak heeft geboden.
RTVwest
Nu zijn er gelukkig sinds een jaar of 20 de uitzendingen van RTVwest, zowel op radio (ook via internet te beluisteren) als televisie: dit bereik gaat weliswaar verder dan dat van de gedrukte media, maar het nieuws is vluchtiger en kan niet anders dan aan de opperlvlakte blijven. Zoals Warna Oosterbaan en Hans Wansink in hun betoog op de site van de Volkskrant vermeldden: “De complete tekst van een Journaaluitzending past op een halve krantenpagina.” Kranten zijn dus bij uitstek geschikt om wat dieper te graven.
Internet
Verder is er zeker wel het nodige op internet aan lokaal nieuws te vinden. Maar diepgravende journalistiek zul je daar niet aantreffen; het beeldscherm leent zich nu eenmaal niet voor lange verhalen.