Meer veel gestelde vragen
Ja, dat zijn wij typisch: voordat u ook maar één vraag heeft gesteld, zag u in het linkermenu al enkele antwoorden. Maar er zijn meer vragen.
Hieronder vindt u een selectie van de vragen die het meest aan ons worden gesteld.
Wat is er nodig voor het maken van een website?
- Een logo
- Teksten
- Foto’s - onderschriften met wat de foto voorstellen en wie er op staan dringend gewenst!
Hoe lang duurt het maken van een website?
- Dit hangt af van uw wensen. Het zal tussen de twee en pakweg twintig werkuren liggen, heeft de ervaring ons geleerd. Omdat doorgaans aan meer dan één project tegelijk wordt gewerkt, zullen deze uren zijn uitgesmeerd over één à twee weken. Indien u echter haast heeft kan een eenvoudige site in één à drie dagen klaar zijn.
Moet ik van inbelprovider veranderen, als ik een website bij u wil?
- Nee, u kunt gewoon uw oude inbelprovider aanhouden.
Als ik bij u een website wil en ik heb al een domeinnaam, moet ik dan een nieuwe domeinnaam aanvragen?
- Nee, via een verhuisformulier (wij helpen u daarmee) kunt u gewoon de geclaimde of oude naam ‘meenemen’.
Wat kost een website?
- Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De tijd die wij nodig hebben, is afhankelijk van uw wensen.
Wat is uw uurtarief?
- Wij richten ons zoveel mogelijk de freelance-richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, waarbij wij zijn aangesloten: ons uurtarief is op dit moment 60 euro.
Kan ik zelf mijn site bijhouden, of moet u dat doen?
- Uiteraard houden wij zelf graag uw site actueel. Wilt u weten hoe dat in zijn werk gaat? Wij leggen het u graag uit.
- Maar natuurlijk kunt u zelf ook uw site bijhouden. Diverse klanten doen dat en zelden hebben wij iets hoeven uitleggen, omdat wij een krachtig onderhoudssysteem hebben, waarmee snel kan worden gewerkt.
Er zijn zoveel webbedrijven. Waarin verschilt u van de anderen?
- Wij pakken de zaken meer redactioneel aan: vergelijkt u onze sites maar eens met gelijksoortige die door andere bedrijven zijn gebouwd.
In plaats van te beginnen met prachtige flashintro’s en een uiterst gelikte vormgeving, ligt het accent bij ons juist op de inhoud van de site, het fotografische en tekstuele.
Zo streven wij ernaar dat op de homepage van een site – dat is de eerste pagina die je te zien krijgt, als je een site oproept – altijd actuele informatie staat.
De vormgeving, die zakelijk is, laten wij door die inhoud bepalen.
Geen ‘gelikte’ Flashintro’s. Dan kunt u toch helemaal geen mooie sites ontwerpen?
- Wij krijgen regelmatige complimenten van onze klanten (die dan vaak weer die complimenten van bezoekers van hun site hebben gekregen). Dat komt omdat wij zoveel mogelijk ‘natuurlijke’ ingrediënten gebruiken. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld www.kaasspeciaalzaak.nl en www.leeuwaccordeons.nl, waarbij vormgeving van de site uitsluitend is geschied met bij de klant gefotografeerd materiaal. Wij werken dus nooit met voorbeeldpagina’s die door designprogramma’s meegeleverderd, of clipart-cd’s. Elke site heeft bij ons daardoor een persoonlijk en uniek karakter.
Verder zit het verschil zit vooral in de kleinschaligheid en persoonlijke benadering. De kosten houden wij zo laag mogelijk.
En wij zijn goed telefonisch en per e-mail bereikbaar – dat is tegenwoordig ook niet meer zo vanzelfsprekend, maar dat zou het volgens ons wel moeten zijn.
Lopen wij bij u als eenmansbedrijf geen risico? Stel dat u ziek wordt of zo?
- U loopt bij elk bedrijf een risico. Menig webcollectief is de afgelopen tijd bijvoorbeeld failliet gegaan. Als klant is het dan ook niet zo duidelijk waar je het moet zoeken.
Wij kunnen gelukkig niet failliet gaan, maar niets is verder natuurlijk onmogelijk.
Als wij ooit plotseling zouden ophouden - wat hopelijk nooit gebeurt - Kan het onderhoud worden overgenomen door elk webbedrijf waar met php-scripting wordt gewerkt.
Dat wij een kleinschalig bedrijf zijn, heeft eerder voor- als nadelen: zo heeft u altijd maar met één contactpersoon te maken: hele korte lijnen, dus: wij nemen de telefoon altijd op en op e-mail wordt direct gereageerd.
Wat voor programma’s gebruikt u om de websites te maken? Frontpage? Dreamweaver, Fireworks?
- Geen van al! Wij schrijven zelf de stylesheets en de html, tegenwoordig de twee basisbestanden voor een website.
Dit verklaart de strakke vormgeving (‘no-nonsense’) en het snelle inladen van de sites. Wel gebruiken wij als hulpmiddel QuicKeys, een programma, dat onze vele herhalende handelingen bespaart en hapklare brokken tekst en script kan afleveren.
Voor beeldbewerking gebruiken wij Photoshop.
Waarom gebruikt u geen Flash? Elke professionele webontwerper gebruikt dat toch?
- Wij maken websites met de achterliggende gedachte, dat de klant zelf eenvoudig zijn site zou moeten kunnen bijhouden, als hij dat zou willen. Flash bemoeilijkt dat op zijn zachtst gezegd. Bovendien moeten er extra toeren worden uitgehaald om vindbaar te zijn met zoekmachines. Daar komt nog bij, dat de populaire iPad geen Flash ondersteunt. Gevolg is dat Flash minder populair wordt en meer verdrongen worden door HTML5 en CSS3. Uiteraard richten wij ons dan ook op deze twee laatste mogelijkheden.
Wat is content-management? Doe u dat ook? Waarmee dan?
- Content-management betekent het voortdurend aanpassen van de site als dat nodig is. Bij een goede site is dat bijna dagelijks het geval.
Om veel gebruikers een HTML-cursus te besparen (HTML is de opmaaktaal van internetpagina’s) bestaan er diverse programma’s om de inhoud van websites aan te passen. De praktijk is dat het bijhouden van de site er daarmee eigenlijk niet makkelijker op wordt, omdat men dan i.p.v. het leren van HTML een webontwerpprogramma onder de knie moet zien te krijgen.
Daarom hebben wij een eigen inhoud-beheersysteem ontwikkeld (voor de insiders: het draait met php-scripting, maar dat hoeft u helemaal niet te weten). Hiermee is het mogelijk om vanaf elke computer met internetaansluiting ter wereld uw website te onderhouden. En dat zonder HTML-kennis! Notepad, Wordpad, of TextEditor (Mac) en een ftp-programma zoals FileZilla (gratis), meer heeft u niet nodig!
Wat voor software hebben wij nodig om zelf onze website te kunnen onderhouden?
- We hebben het hierboven al aangestipt: de enige software die u nodig heeft is Internet Explorer (en eventueel een gratis ftp-programma als FileZilla) en een simpele tekstverwerker als Wordpad of Notepad. HTML-kennis is niet vereist. Enige kennis van tekstschrijven en het beheersen van een beeldbewerkingsprogramma (zoals het gratis programma Picassa van Google) is natuurlijk wel een aanrader.
Heeft u er geen behoefte aan om de hele website te onderhouden en gaat het alleen om bepaalde gegevens als prijzen, aanbiedingen, artikelomschrijvingen etc.? Dan volstaat een browser als Internet Explorer of FireFox.
Het lijkt wel of u alles kunt. Wat kunt u eigelijk niet?
- Gezien de journalistieke wortels is ons werk vooral gericht op inhoud en overzichtelijkheid.
Twee keer is een klant geweigerd. Een wilde een genealogie-database, en dat vonden wij teveel een specialisme. Een andere klant wilde onze hulp voor een bestelsite met naar ons gevoel dubieuze artikelen.
Dus bijna altijd kunnen we onze klanten op hun wenken bedienen. Alleen zeer sterk op programmering gerichte sites (met chat- en sms-mogelijkheden, spelletjes, reisplanners e.d.) laten wij graag aan de ‘echte’ informatietechnologen over onder het motto: ‘ieder zijn vak’.
Desalniettemin hebben wij voor de diverse binnenstad een databasesysteem ontwikkeld tegen veelplegers, de zogeheten Collectieve Winkel Ontzegging, dus het diepere ict-werk laten we niet helemaal links liggen.