Door de vaak tegenstrijdige regelgeving gaat de lol er bij een eigen bedrijf gauw van af. De regelzucht is voor de ondernemer een bron van tijdsverspilling en is zelfs meer grond tot klagen dan de belastingdruk.
Dat voerde Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) aan als reden dat kleinere ondernemers steeds meer problemen ondervinden bij de opvolging en hun bedrijf daardoor moeten opdoeken. Sterker nog: ze raden het hun eigen kinderen zelfs af, hoeveel ze ook van hun onderneming houden.Want de regelgeving bederft bijna elk plezier in het ondernemen. Dat blijkt uit de gesprekken tussen Haagse horeca ondernemers die het kamerlid had uitgenodigd om op vrijdag 20 maart hun grieven op een rijtje te zetten.
Aptroot, die het bestrijden van deze regelgeving tot zijn paradepaardje heeft gemaakt op zijn website, kan de voorbeelden die hem ter ore komen, zo uit zijn mouw schudden. Maar ook Joep Logjes, kastelein van Café Momfer de Mol, waar dit gesprek plaatsvindt en Peter Bik, die café ‘Zebedeus’ naast de Grote Kerk runt, kunnen er smeuďg over vertellen.
Logjes: “Ik maak het mee, dat er jaarlijks een mannetje met zijn nagels langs het raam krabt, om te kijken of de belettering van mijn zaak zich aan de binnen- of aan de buitenkant bevindt. Aan de binnenkant, gelukkig, anders zou ik er precario over moeten betalen. Volgens mij is die hele precario alleen maar werkverschaffing voor ambtenaren. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente er nog geld aan overhoudt voor nuttiger zaken. Ook mag ik maar een aantal keren per jaar na sluitingstijd een besloten feest houden. Maar de ontheffing moet ik officieel een half jaar van te voren aanvragen.”
Bik: “Van de Voedsel en Warenautoriteit mogen we geen vuilnis binnen opslaan. Van de gemeente moet het juist: je mag geen container buiten hebben staan. We plaatsen hem nu in een betonnen behuizing, maar eigenlijk mag het niet. En weet je dat ik mijn terrasvergunning van dit jaar nog niet eens binnen heb?”
Het lijkt het gezelschap een goed idee als deze vergunningen minstens vijf jaar geldig zouden zijn. De horecabazen hopen dat de onlangs aangestelde Haagse horeca-coördinator voor hen verlichting kan brengen.
Let op!
Deze subsite wordt sinds 2012 niet meer geactualiseerd en heeft uitsluitend nog een naslagfunctie.
Ik kan niet garant staan voor de werking van links, (mail)adressen en telefoonnummers.
Eduard Bekker,
voormalig webmaster
bof-denhaag.nl